Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Συλλογή Φαρμάκων για το Κοινωνικό φαρμακείο Καρδίτσας από τον νεοσύστατο σύλλογο «Ιστό Αλληλεγγύης» και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, Σάββατο 6-4-2013, ώρες 10-1 στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας


Ο Σύλλογος φαρμακοποιών Καρδίτσας, ο σύλλογος εθελοντών Ιστός Αλληλεγγύης και άλλοι φορείς, πήραμε την πρωτοβουλία για την λειτουργία και την υποστήριξη ενός φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν την αναγκαία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση. 


Το Κοινωνικό φαρμακείο Καρδίτσας σε συνδυασμό με το Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού συλλόγου Καρδίτσας θα λειτουργεί 2 ημέρες την εβδομάδα, στον χώρο του νέου Βιοκλιματικού ΚΑΠΗ ο οποίος παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καρδίτσας, υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργούν και οι δύο Κοινωνικές δομές.

Μέρες και ώρες λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Κοινωνικού Φαρμακείου είναι Τρίτη και Πέμπτη 5-8 μ.μ.

Δικαιούχοι των υπηρεσιών του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι όλοι ανεξαιρέτως οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα πρέπει να προμηθευτούν ειδικής κάρτας από την Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου Καρδίτσας μετά την υποβολή των ανάλογων δικαιολογητικών.

Επίσης εξετάζεται η κατ εξαίρεση χρήση των υπηρεσιών του κοινωνικού φαρμακείου από πολίτες που τελούν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση η οποία δεν μπορεί να πιστοποιηθεί με τα απαραίτητα δικαολογητικά, μετά την κρίση ειδικής επιτροπής.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες που έχουν μη ληγμένα φάρμακα στο σπίτι τους (ακόμη και αν είναι λίγα χάπια σε ένα κουτί) και δε τα χρειάζονται να τα συγκεντρώσουν και να τα φέρουν είτε στις ώρες λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου είτε στις περιοδικές συλλογές φαρμάκων που θα γίνονται κάθε 15 ημέρες, Σάββατο στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και ώρες 10:00- 13:00.

Ιστός Αλληλεγγύης

Σύλλογος εθελοντών ίδρυσης – οργάνωσης – λειτουργίας κοινωνικών δομών αλληλεγγύης στην περιοχή της Καρδίτσας

Τον τελευταίο χρόνο αναπτύχθηκαν κσι συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην πόλη μας πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου ασφαλείας και συλλογικής δράσης ως απάντηση στην πίεση και τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κρίση. Οι δράσεις αυτές εντοπίζονται στους τομείς των τροφίμων, ρούχων, της ανταλλαγής και επανάχρησης ειδών, σε δράσεις συλλογικής κουζίνας κλπ.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν 4 βασικές ομάδες μία για κάθε θεματικό πεδίο

  1. Ομάδα υποστήριξης Κοινωνικού Ιατρείου: υποστήριξη λειτουργίας κοινωνικού ιατρείου, γραμματειακή υποστήριξη, καταγραφή και προώθηση αιτημάτων δικαιούχων, κλπ.
  2. Ομάδα υποστήριξης Κοινωνικό Φαρμακείου: Συγκέντρωση και συλλογή φαρμάκων, καταγραφή φαρμακευτικού υλικού, οργάνωση αποθήκης φαρμάκων, υποστήριξη λειτουργίας κοινωνικού φαρμακείου, γραμματειακή υποστήριξη, καταγραφή και προώθηση αιτημάτων δικαιούχων, κλπ.
  3. Ομάδα οργάνωσης πρωτοβουλιών για τα τρόφιμα: Συγκέντρωση, συλλογή και διανομή πακέτων τροφίμων, ανάληψη πρωτοβουλιών διαχείρισης πλεονασματικών ποσοτήτων φαγητού, κοινωνική κουζίνα κλπ
  4. Ομάδα υποστήριξης ανταλλακτικού παζαριού και διαχείρισης ρούχων και άλλων αντικειμένων: υποστήριξη λειτουργίας ανταλλακτικού παζαριού, καταγραφή αναγκών συμπολιτών μας για ρούχα, διάθεση πλεοναζόντων ποσοτήτων στους δικαιούχους, διάθεση των αντικειμένων και ρούχων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχετικές κοινωνικές επιχειρήσεις κλπ.

Η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση δικαιωμάτων απαιτεί πλέον συγκεκριμένες δράσεις και οργάνωση. Τα δίκτυα αλληλεγγύης είναι σήμερα απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας, της συνοχής του κοινωνικού ιστού, αλλά κυρίως για την επαναθεμελίωση σχέσεων που να ξαναχτίζουν την συλλογικότητα και να αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό, τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν τις δράσεις του συλλόγου και να συμβάλλουν με όποιο τρόπο επιθυμούν στην οργάνωηση και στήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Μετατρέπουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, από φιλανθρωπία που επιδεικνύουν αυτοί που έχουν αμύθητη περιουσία ενώ μας κλέβουν, σε βαθιά πολιτική πράξη συλλογικής αντίστασης, υπενθυμίζοντας πως το συλλογικό συμφέρον είναι δυνατότερο από το ατομικό και πως υπάρχουν πράγματα που δεν πωλούνται, ούτε αγοράζονται.

Επικοινωνία: istoskarditsas@gmail.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις