Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Νερό: Την αλήθεια, την λέει κανείς;


 

 

Πριν λίγες ημέρες ο Γιώργος Χαντζοπλάκης, επί πολλά έτη άνθρωπος που υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση και χρημάτισε πρόεδρος Κοινότητας και αντιδήμαρχος, εν όψει της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας, έστειλε ένα μήνυμα αναφορικά με την τιμολόγηση του νερού από τη ΔΕΥΑΚ, το επιπρόσθετο ειδικό τέλους του 80% και γενικά επί των αυξήσεων στην τιμή του. Το μήνυμα του κ. Χαντζοπλάκη εισακούστηκε ακόμα και από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα η εισήγηση της διοίκησης, περί αυξήσεων στην τιμή του νερού , να καταψηφιστεί.(20 σύμβουλοι της πλειοψηφίας και 13 της μειοψηφίας(όλων των παρατάξεων). Θετικά ψήφισαν 12)

Η ΔΕΥΑΚ θέλοντας να εξομαλύνει την συζήτηση που άνοιξε με το θέμα των αυξήσεων, έστειλε  το δικό της μήνυμα υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται περί αυξήσεων αλλά περί μειώσεων κατά 2- 3%, οι οποίες προκύπτουν από την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80%.

Ποια είναι η αλήθεια;  Ποιος έχει δίκαιο; Είναι εποχές για αλχημείες και αλγόριθμους;  

Προκειμένου να κατανοήσω πως προκύπτει η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ, επικοινώνησα με τον Διευθυντή της επιχείρησης και του ζήτησα να μου εξηγήσει με ένα παράδειγμα. Αρχικά με παρέπεμψε στα παραδείγματα του δημοσιεύματος, αλλά του απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω και ότι θέλω αναλυτικά να ενημερωθώ.

Μετά από αρκετής ώρας συνομιλία κατάλαβα ότι είτε με την ενσωμάτωση είτε χωρίς  του ειδικού τέλους 80%, η ΔΕΥΑΚ έχει αποφασίσει να εισπράξει κάποια χρήματα και θα τα εισπράξει.

Δείτε: ας υποθέσουμε ότι καταναλώνετε 15κυβικά. Το κόστος ανά κυβικό είναι  0,377.

15*0,377= 5,655+13%(ΦΠΑ)= 6,390* 0,8(ειδικός φόρος 80%)=5,112 + 23%(ΦΠΑ του ειδικού φόρου)= 6,287. Σ΄ αυτά πρέπει να αθροιστεί και η αποχέτευση οπότε 5.655*1,23= 6,955. Δηλαδή κόστος νερού συν ειδικό τέλος συν αποχέτευση 6,39+5,56+6,95= 18,90€.  Αν λοιπόν δεν εισπράττονταν ο ειδικός φόρος 80% ο καταναλωτής θα πλήρωνε περίπου 6€ λιγότερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Με ενσωμάτωση ή όχι ο καταναλωτής πριμοδοτεί τη ΔΕΥΑΚ ανά λογαριασμό με κάποια ευρώ επί 10ετιες τώρα. Και εντάξει όταν συστάθηκαν οι ΔΕΥΑ της χώρας  και εντάξει όταν η πολιτεία τους έδωσε τη νόμιμη δικαιοδοσία είσπραξής  του. Τώρα γιατί εξακολουθεί να το εισπράττει; 

Προς τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Καρδίτσας:

Έχουμε πόλεμο. Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά έχουμε οικονομικό πόλεμο, ο οποίος εκτός των οικονομικών ζημιών που έχει επιφέρει στο σύνολο της ζωής των πολιτών, καταγράφει απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Θα εξακολουθήσετε να κωφεύετε;

Δεν θα σας το επιτρέψουμε.

Ο πολίτης εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα, με κορυφαίο την υπεύθυνη και ουσιαστική ενημέρωση

Εφόσον ισχυρίζεστε ότι το ειδικό τέλος 80% το εισπράττεται νόμιμα, οφείλετε αφενός να το αποδείξετε και παράλληλα να δώσετε λογαριασμό σε ποια έργα αξιοποιείτε, ώστε να κριθείτε από τους πολίτες για τις υπηρεσίες που τους παρέχετε. Τα υπόλοιπα είναι σκόπιμη παραπλάνηση και ενσυνείδητη απόκρυψη της αλήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις